Om Lilla Hasselbacken

Om Lilla Hasselbacken

Mittemot Skansens huvudentré ligger Lilla Hasselbacken, en klassiker som funnits på Djurgårdsslätten sedan invigningen år 1866. I det grönmålade huset är det enkelt att trivas och miljön bjuder på nostalgiska fotografier och målningar som erinrar oss om svunna tider. Det centrala och samtidigt lugna läget på Djurgården gör Lilla Hasselbacken populärt oavsett om du vill fika, luncha eller äta middag.

Det ursprunliga Lilla Hasselbacken låg inte som nu vid Djurgårdsslätten utan ett hundratal meter därifrån och med ingång från Långa Gatan.

Lilla Hasselbacken blev krog 1896 och flyttade till den gröna byggnaden vid Djurgårdsslätten 78, som från början var bostadshus, kallat Braumveckska huset. Lilla Hasselbacken var på sin tid stamlokus för många cirkus- och varietéartister från bl a Cirkus, t ex brukade artistfamiljen Orlando gärna söka sig hit under sina många gästspel i Stockholm.

Stället upplevde varierande öden efter 1923 som värdshus, och drevs senare som kafé fram till början av 1980-talet.

Efter en eldsvåda 1960 restaurerades Lilla Hasselbacken och har återfått sin gamla oscarianska stil med punschverandor och snickarglädje.

Lilla Hasselbacken drivs i nuvarande regi som restaurant & café sedan 1981- idag med fullständiga rättigheter- och är en välbesökt oas mittemot Skansen i Djurgårdsstadens häng.

Fritt efter: Björn Hasselblad, Djurgårdsvandringar.
Kungl. Djurgårdens Förvaltning, Stockholm 1999.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.